Hirdetés

Kapcsolat

Társkeresés


Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates
A láthatási jog akadályozása PDF Nyomtatás E-mail
Válás

Napjainkban, néhány ritka kivételtől eltekintve, általában az édesanyák kapják meg az állandó gyermeknevelés jogát . Ennek következtében az apukáknak marad a heti-kétheti láthatás lehetősége, amennyiben ez valamilyen komoly indokból nincs bíróságilag tiltva. A válás nyomán sok esetben elmérgesedik a szülők közti viszony, s ez bizony rányomhatja a bélyegét a gyermekkel való kapcsolattartásra is. Előfordul, hogy az anyuka megnehezíti, netán ellehetetleníti a találkozásokat.Helyes-e, ha a gyermekét látni kívánó másik szülőt úgy büntetjük, hogy megvonjuk tőle a láthatás jogát vagy megnehezítjük a helyzetét? Ha házastársként nem is tudunk már együtt élni a másikkal, de volt társunk szülői értékei vitathatatlanok ( a továbbiakban erről lesz szó!), a kapcsolattartás akadályozásával nem csak volt párunknak, de gyermekünknek is nagyban árthatunk.

Gyermekünk életében óriási változást, jelentős törést jelent már pusztán a válás ténye is. Nem könnyű neki feldolgozni, hogy két szülője kétfelé megy, ő pedig ott áll, két tűz között. Meg kell értenünk, hogy gyermekünk mindkét szülőjét szereti, így egyiküket sem lehet tőle durván elválasztani, leválasztani. Sérült lelkű gyermekünknek sokat segíthetünk lelki békéje, egyensúlya helyreállításában, ha akadályoztatás helyett inkább támogatjuk, segítjük a minél gyakoribb találkozásokat.

A tartalmas időtöltés érdekében, ha csak tehetik, volt párjával egyeztessenek a közös programokat illetően. Beszéljék meg, milyen szórakozásra vágyik a gyermek (pl. állatkert, vidámpark, mozi, stb.), most éppen milyen mozifilm, sport, egyéb hobbi érdekli.  Ezekre a találkozásokra készítse fel gyermekét, bíztassa őket ottani fotók, videó felvételek készítésére. Ezek nézegetésével a távol lévő szülő is részese lehet a programoknak. Gyermeke ezáltal a válás ellenére is jobban fogja érezni a családi összetartozást.